Nemėgsti kavos? Gerk iš oranžinio puodelio :)

nemėgsti kavos - oranžinio puodelio

Dažnai sakoma, kad maistą valgome akimis, nes, be skonio ir uoslės, vartojimo procese dalyvauja ir rega. Seniai žinoma, kad gražiai pateikti patiekalai yra skanesni, nes tai susiję su regėjimu – mūsų smegenys suvokia kruopščią lėkštės estetiką ir sužadina skonio receptorių reakciją. Spalvingas, sotus maistas mūsų skonio ir kvapo „suvokiamas“ kaip patrauklesnis. Tačiau ar žinojote, kad indų, kuriais patiekiame patiekalą, spalva taip pat gali turėti įtakos jo skoniui?

Tyrėjai iš Valensijos politechnikos universiteto – Betina Piqueras-Fiszman ir Charles Spence iš Oksfordo universiteto – įrodė, kad karštas šokoladas, išgertas iš tam tikros spalvos puodelio, gali turėti šiek tiek gilesnį skonį. Tyrimas buvo atliktas su 57 žmonėmis, kurių užduotis buvo gerti šokoladą iš skirtingų spalvų plastikinių puodelių. Dalyviai pastebėjo, kad šokoladas iš apelsinų ar grietinėlės puodelio yra... skanesnis nei iš raudono ar balto puodelio. Be to, kreminis puodelis sustiprino saldumo ir aromato pojūtį.


Spalva yra reikšminga


Tiesa, nėra jokios taisyklės ir nesukurtas algoritmas, kaip nustatyti, kokios spalvos kavos puodelis jums bus skaniausias, nes daug kas priklauso nuo to, kokį gėrimą ar patiekalą vartojame – tačiau tyrimas atkreipia dėmesį į tai, kad indo spalva nėra bereikšmė, o netgi turi didesnę įtaką maisto priėmimui, nei manyta anksčiau.

Ši informacija ypač naudinga restoranų savininkams, virėjams, viešojo maitinimo darbuotojams ir pakavimo pramonei. Jau buvo įrodyta, kad indelių spalva neturi tiesioginės įtakos skoniui, tačiau gali jį labiau ar mažiau sustiprinti. Pavyzdžiui, citrininių gėrimų gamintojai juos rinkai pristato geltonose skardinėse, kurių dėka skonis suvokiamas kaip citriniškesnis, mėlynose – kaip gaivesnis, o rožinėse – kaip saldesnis.


Balta lėkštė ir ruda kava


Taip pat baltoje lėkštėje patiekti braškių putėsiai tikriausiai atrodys saldesni ir intensyvesnio skonio nei tie patys, valgomi iš juodos lėkštės. Ir su kava panašiai – supakuota į rudą pakuotę ji bus suvokiama kaip stipresnio skonio ir aromatingesnė, mėlyna ir geltona – švelnesnė.

Dalintis: