Tamsus šokoladas geresniam regėjimui

tamsus šokoladas geresniam regėjimui

Geras regėjimas po šokolado? Ar tai net įmanoma? Šiandien mes išsklaidome abejones, kaip juodasis šokoladas gali paveikti regėjimą. Suvalgę kelis kakavos kubelius, galite gauti daug teigiamos naudos.

 

Turinys:

  1. Šokoladas geram regėjimui – faktas ar mitas?
  2. Tamsus šokoladas ir sveikas regėjimas
  3. Kitos tamsaus šokolado savybės
  4. Tamsus šokoladas ir sveikata
 

Šokoladas geram regėjimui – faktas ar mitas?

 

Turime gerų naujienų saldumynų gerbėjams. Šokoladas, be to, kad yra nepaprastai skanus ir pagerina nuotaiką, yra sveikiausias iš visų skanėstų dėl savo teigiamo poveikio žmonių sveikatai. Dėl naudingų savybių mūsų akys taip pat išlieka geros būklės.

Žinoma, kalbame apie juodąjį šokoladą su dideliu kakavos kiekiu, kuriame gausu flavanolių. Pieniniame šokolade šio maistinio ingrediento yra daug mažiau. Visa tai vyksta kakavos vaisių pupelių dėka. Jie yra turtingas flavonolių šaltinis, gerinantis kraujotaką organizme. Todėl jie turi įtakos tinkamam kraujo tekėjimui į tinklainę. Sutrikus šiam srautui, atsiranda išemija ir edema. Tai susiję su negrįžtamu tinklainės pažeidimu, dėl kurio labai pablogėja regėjimas. Flavonoidai taip pat yra atsakingi už tinklainę maitinančių kapiliarų stiprinimą.

Mokslininkų iš Įsikūnijusio žodžio universiteto San Antonijuje, Teksase (JAV) atlikti tyrimai, tyrę šokolado poveikį sveikatai (konkrečiai regėjimui), buvo paskelbti žurnale JAMA Ophthalmology. Analizėje dalyvavo 30 žmonių – viena grupė gavo juodąjį šokoladą (72% kakavos), kita – pienišką. Tyrėjai pastebėjo, kad žmonės, kurie vartojo tamsų šokoladą, šiek tiek pagerėjo regėjimo aštrumu ir kontrastu. Tyrimo autoriai atkreipė dėmesį į būtinybę atlikti tolimesnius, išsamesnius tyrimus. Jų analizė padarė išvadą, kad regėjimo kokybės pagerėjimas gali būti susijęs su kraujo tekėjimu į tinklainę, regos nervus ir smegenų žievę.

Tamsus šokoladas taip pat yra turtingas antioksidantų šaltinis. Jų buvimas mūsų organizme yra ypač svarbus, kai kovojame su akių uždegimu arba kai mūsų regėjimas yra nusilpęs ir pavargęs, daugiausia dėl per didelio naudojimo. Tai organizmo reakcija į ilgas valandas sėdint prie kompiuterio ar televizoriaus ekrano arba vairuojant automobilį. Antioksidantų trūkumas gali sukelti regėjimo aštrumo pablogėjimą, o tai galiausiai sukelia nuolatinį regos organo pažeidimą.

Antioksidantai neutralizuoja laisvųjų radikalų perteklių, kuris sukelia akių kapiliarų uždegimą ir taip sukelia jų žalą. Laisvieji radikalai taip pat gali sukelti kraujo krešulius ir tinklainės kraujagyslių spazmus. Jei nėra antioksidacinių barjerų, gali būti pažeisti tinklainės fotoreceptoriai ir atsirasti ragenos edema. Vyresnio amžiaus žmonėms padidėjęs laisvųjų radikalų aktyvumas gali sukelti glaukomą, kataraktą arba geltonosios dėmės degeneraciją.

Be to, kakavoje ir juodajame šokolade, be kita ko, yra: baltymų, peptidų, oleino rūgšties, maistinių skaidulų, B grupės vitaminų, kalio, geležies, fosforo, magnio, cinko, vario, seleno, kalcio ir mangano.

 

Tamsus šokoladas ir sveikas regėjimas

 

Kuo naudingas juodasis šokoladas? Kai kuriems žmonėms patinka jo skonis, todėl jie valgo, norėdami suteikti sau malonumo akimirką. Tačiau kiti vertina jo sveikatą stiprinančias savybes, kurios pabrėžiamos mokslinėse ataskaitose. Tačiau negalima paneigti, kad tai puiki alternatyva pieniškam šokoladui.

Atminkite, kad kuo didesnis kakavos kiekis šokolade, tuo didesnis antioksidantų kiekis. Sakoma, kad šokoladas vertingas tik tada, kai jame yra bent: 70% kakavos. Verta išbandyti gryną šokoladą, kad pasidžiaugti jo sveikatinimo savybėmis. Prieš pirkdami atidžiai perskaitykite sudedamąsias dalis, nes turguje pilna į šokoladą panašių gaminių. Kaip sužinoti, ar šokoladas šviežias? Jo gerą kokybę liudija trūkinėjantis garsas lūžus ir blizgus paviršius be nuosėdų ir nelygybių.

 

Kitos tamsaus šokolado savybės:

 
  • lėtina odos senėjimo procesus,
  • apsaugo odą nuo žalingos UV spinduliuotės,
  • sumažina oksidacinio streso žymenų lygį,
  • teigiamai veikia atmintį,
  • palaiko protinę veiklą,
  • mažina širdies ligų, įskaitant širdies priepuolius ir insultus, riziką,
  • sumažina metabolinio sindromo riziką (įskaitant pilvo nutukimą, hipertenziją),
  • mažina cholesterolio kiekį,
  • teigiamai veikia kraujospūdį,
  • reguliuoja gliukozės ir insulino kiekį kraujyje,
  • mažina atsparumą insulinui,
  • sumažina aterosklerozės ir kraujo krešulių išsivystymo riziką,
  • mažina insulto tikimybę,
  • prideda energijos, kad veiktų kaip magnio, kalio ir geležies šaltinis,
  • palaiko kraujagyslių endotelio funkciją,
  • pagerina lipidų profilį kraujyje,
  • skatina endorfinų, vadinamųjų laimės hormonais, sekreciją,
  • Kai kurie tyrimai rodo, kad tai gali turėti teigiamą poveikį inkstų sveikatai (stimuliuoti jų veiklą).
 

Tamsus šokoladas ir sveikata

 

Negalima paneigti, kad juodojo šokolado valgymas teigiamai veikia ne tik regėjimą, bet ir bendrą sveikatą. Nors poveikis nepastebimas iš karto, sistemingas vartojimas duoda apčiuopiamos naudos. Pavyzdžiui, 10 dienų suvalgyti vieną plytelę juodojo šokolado pakanka efektyviai sumažinti širdies priepuolių riziką. Tačiau mokslininkų nuomone, būtent didelis flavonolių kiekis turi teigiamos įtakos regėjimo kokybei ir aštrumui.

 

Realizacija:

 

Straipsnis buvo parengtas remiantis mokslinėmis publikacijomis. Naršykite KODANO vadove surinktus straipsnius, kad sužinotumėte daugiau apie receptinius akinius ir akinius nuo saulės. Jei abejojate, susisiekite su mūsų optometristų komanda arba kreipkitės patarimo į savo oftalmologą. Straipsnyje pateiktais klausimais, ypač esant regėjimo problemoms, reikėtų pasitarti su specialistu.

Įgyvendinimas – Kodano.lt optometristų komanda

Šaltiniai:

Dalintis: